Uppsalakonstnären Erika Bengtsdotters vardag. Foto: Jonas Tobin

I Erikslund finns det några hus som är kvar från den tiden då S:t Eriks lervarufabrik var igång. På Blomgatan låg en speceriaffär fram till 1910. Nu har Erika Bengtsdotter sin ateljé här sedan ca tio år. Hon är glad över den lite slitna och inbodda stämningen. Jag kliver in från gatan, rakt in i den hemtrevnad som endast en konstnärssjäl kan skapa. Målningar, blommor, bord med material. Ateljégolvet ser ut som en Kandinskymålning och är en kvarlämning från en reklambyrå. Erika bjuder mig på te och berättar om sin verksamhet. Sitt arbete som etablerad Uppsalakonstnär, sina utsmyckningsuppdrag och olika utställningar, tidigare och på gång.

Erika är också känd genom sina kurser på Vuxenskolan, där hon arbetat många år. Hon har parallellt åtta kurser i olja och en i akryl. Hon älskar detta arbete, blir upprymd av att se människor utvecklas och frigöra sin kreativitet. På hennes hemsida (www.erika-art.se ) kan du, under ”kurser i måleri”, läsa ett fint reportage från en lektion. Hemsidan och två bildspel på YouTube ger en inblick i ett rikt och tillgängligt konstnärskap och mitt habegär är väckt.

Erika målar alltså i akryl och olja och gör installationer i metall och plexiglas. Hon spelar också olika blockflöjter i en ensemble och skriver gärna. Hon har givit ut Målarboken, som är slutsåld men kan köpas som e-bok. Hon planerar att ge ut en bok om färger, där hon sammanställer olika skrifter om färger som hon gör till sina elever. Jag får en skrift om blått. Den innehåller mycket intressant läsning. Så jag hoppas att det blir en färgbok snart.

Det visar sig att vi har en gemensam favorit i Paul Klee, formernas och färgernas mästare. I hennes hall står en hög smal målning i de underbaraste blå färger och ett gult fönster, en bild att sugas in i.

Denna obegripligt effektiva men avspända kvinna är också engagerad i samhällsfrågor. Nu samarbetar hon med journalisten och författaren Anna Franklin för att lyfta fram det rysk-svenska paret Nina och Valdemar Langlet, som räddade tusentals judar i Budapest undan nazisterna. (Uppsala har hedrat Valdemars minne vid den vackra lilla parken vid S:t Olofsbron, framför Åhuset) Projektet ska resultera i en utställning på Åhuset, en skrift, föredrag med bildspel. Kanske kan även skolor använda resultatet. Ett projekt som knyter ihop dåtid med vad som händer idag. Det finns stort behov av att upplysa människor om vad som kan hända när vi låter rasistiska krafter breda ut sig.

Erika bor på Tiundagatan alldeles vid hörnet mot Hällbygatan med sin familj och tycker mycket om detta område med den stora gården, närheten till skog och fri utsikt. Hon skickar med en hälsning genom Luthagsnytt att hon önskar Gröna Sköna Stabby framgång och många engagerade aktivister i värnandet av områdets unika värden.

Det finns väldigt mycket mer att skriva om Erika Bengtsdotter. Facebook använder hon inte, men följ henne på Instagram!

Maria Wold-Troell, Luthagsnytt